Web tasarım her ne kadar eğlenceli olsa da yeri geliyor sinir bozucu bir hal alıyor. Tüm renk, font, boyut, görsel gibi elemanların birbiriyle bir uyum içerisinde olması gerekiyor. Web sitelerini tek bir ekran için değil birçok ekran çözünürlüğünü ele alarak işlemleri sağlamanız da gerekmekte. Hal böyleyken birçok araç kullanma gereği duyuyoruz. Birçok grafik ve görsel düzenleme araçları, kod editörleri ve verimlilik arttırıcı araçları derledik.
- Adobe Photoshop
Daha çok fotoğraf düzenlemede işimize yarayan photoshop web tasarım kısmında da oldukça kullanılmakta. Yapılacak sitenin tasarımın genel hatlarının çizimini burada oluşturabilirsiniz.
- Adobe XD
Photoshop kısmında bahsetmiş olduğumuz sitenizin genel hatlarını burada sonuçlandırabilirsiniz. Daha çok UX ve UI alanlarında işimize yarayan XD hızlı bir şekilde projeyi yönetip PC ve mobil cihazlarda bunu test etme imkânı sağlamaktadır. Ayrıca Photoshop’a kıyasla vektörel tabanlı olmasından dolayı tasarımınızı müşterinize sunarken görüntü kalitesinden ödün vermemiş olursunuz.
- Adobe Color Wheel
Proje oluştururken belki de en zorlandığımız alanlardan bir tanesinde ana renklere uyumlu olan ara renkler olacaktır. Color Wheel bu konuda tam bir can kurtaran rolündedir. Belirlediğiniz ana renge uyumlu olan 5 ara renk sunmaktadır.
- Adobe Illusturator
Daha çok grafik işlemlerinde tercih edilen Illusturator vektörel tabanlı olmasından dolayı görüntü kalitesinden taviz vermeyen programlarımız arasındadır. Afiş, logo, kartvizit gibi basılı yayınları oluşturmak için kullanmakla beraber karakter, icon, grafik çalışmalarını da sağlamak mümkündür.
- Google Web Designer
Adobe XD ile özdeş olan olan Google Web Designer farklılık olarak tamamen ücretsiz hizmet sunmaktadır. Bunun haricinde Html tabanlı görseller hazırlayabileceğiniz gibi reklam animasyonları hazırlamanıza da olanak sağlar.
- WireFrame CC
Sitenizin taslak çizimlerinizi buradan tamamlayıp müşterilerinize online olarak link paylaşımı yapabilirsiniz.
- Canva
Sosyal medya, afiş, reklam, kartvizit, antetli, sertifika, menü, özgeçmiş gibi aklınıza gelebilecek bütün görsel tasarımlar yaratmanıza olanak sağlayan Canva tamamen ücretsizdir.
- Humaaans
Birçok alanda kullanabileceğiniz insan figürlerine ulaşma imkânı sağlamaktadır. İllüstrasyonları svg formatında sunmasının yanı sıra ücretsiz erişim sunar.
- unDraw
Humaaans benzeri görsellerin yanı sıra insan figürlerini bir kompozisyon şeklinde sunmaktadır. Ayrıca Adobe XD’de kullanabilmeniz adına eklentisi mevcuttur.
- Removebg
Görsellerin arka planlarını temizlemede oldukça başarılı bir araçtır. Ayrıca tamamen ücretsiz.
- Brackets
Daha çok web tasarımcılar ve front-end geliştiriciler tarafından kullanılması hedeflense de Php kodlarınızı da geliştirebilirsiniz. Açık kaynak kodlu olan Brackets tüm işletim sistemlerinde kullanılabilmektedir. En güzel özelliklerinden biri de yazdığını CSS kodlarını canlı olarak ön izleme imkânı sağlamaktadır. İçerisinde birçok eklenti bulundurmaktadır.
- Sublime Text
Aynı Brackets gibi Sublime Text’te bir kod editörüdür. Brackets’e göre daha temel işlemler sağlasa da aynı şekilde Php kısmında kod geliştirebilir ve birçok eklenti kurulumu sağlayabilirsiniz.
- Adobe Dreamweaver
Adobe ürünü olan Dreamweaver’da gider kod editörlerinden ziyade tümleşik bir yazılım geliştirme imkânı sunmaktadır. Eklemek istediğiniz etiketleri, form elemanları, text yazıları gibi elementleri menüde bulunan alanlardan seçimini sağlayarak kod bilmenize gerek kalmadan ekleme sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra veri tabanı bağlantısını dahi kod yazmadan sağlayabilirsiniz.
- NotPad++
Diğer kod editörlerine kıyasla daha temel olan NotPad++ birçok dil desteklemektedir. (C, C++, Java, C#, Html, Php, Css, Asp, Pascal, Perl, Python…)
- Visual Studio
Microsoft tarafından geliştirilmiş olan Visual Studio entegre geliştirme ortamı sağlar. Web sitelerinin yanı sıra, bilgisayar programları, web yazılımları ve mobil uygulama geliştirme imkânı sunmaktadır.
- TinyPNG
Web sitemizin yavaş olmaması için kullandığımız görsellerin optimize edilmiş olması gerekmektedir. TinyPNG ise görsellerinizin kalitesine zarar vermeden boyutlarını küçültmede yardımcı olmaktadır.
- Firebug
Tasarım ve kodlama işlemlerinizin bitişinden sonra yayına alamadan sitenizi her alanda test etmeniz gerekmektedir. Bunun içinde Firebug aracını kullanabilirsiniz. Tarayıcı eklentisi olan araç Html ve Css kodlarını tarayarak hata tespiti yapmakta.
- Filezilla
Tüm aşamaların sağlanması durumunda herhangi bir yönetim paneliniz yoksa Filezilla ile dosyalarınızı sunucuya atabilirsiniz. Hem kolay hem de ücretsiz olmasının yanı sıra Türkçe dil desteği de mevcuttur.